In het kort:

  • COPD is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem.
  • (Mee)roken is de belangrijkste oorzaak.
  • Klachten zijn hoesten, slijm opgeven, benauwdheid en kortademigheid.
  • COPD is niet te genezen.
  • Stoppen met roken, bewegen en een gezond gewicht zorgen ervoor dat de klachten afnemen.
  • Fysiotherapie helpt om op een verantwoorde manier aan je conditie te werken.

Wat kan de fysiotherapeut voor je betekenen?

Als je COPD hebt, is bewegen extra lastig. Misschien durf je je zelfs helemaal niet meer in te spannen omdat je het daar telkens zo benauwd van krijgt. Een fysiotherapeut kan je uitleggen wat je wel én wat je beter niet kunt doen. Ook kan een fysiotherapeut je technieken leren waardoor je minder last hebt van hoestbuien en benauwdheid.  Om je conditie te verbeteren, stellen jullie een trainingsprogramma op dat bij jou past. Deze inspanning wordt meestal beloond: je hebt minder klachten. Hierdoor groeit je zelfvertrouwen, en ga je vanzelf meer bewegen. Sommige fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in de begeleiding van COPD-patiënten. Zij bieden speciale beweegprogramma’s aan waarin je op een verantwoorde manier aan je conditie kunt werken. Binnen onze praktijk doet Willemjan Daas dat op de Rotterdamse Rijweg 13A

Voor een afspraak: bel 010 4374226

Wat is COPD?

De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Diseases (chronische obstructie van de luchtwegen). Het is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Als je COPD hebt, is het slijmvlies van je luchtwegen langdurig ontstoken. Na verloop van tijd beschadigt deze ontsteking je longen. De kleine luchtwegen verliezen langzamerhand hun stevigheid en de longen worden minder rekbaar. Door verkoudheid, luchtweginfecties of prikkelende lucht (rook en uitlaatgassen) wordt de ontsteking van het slijmvlies erger.

De klachten van COPD

Typische verschijnselen van COPD zijn hoesten, slijm opgeven, kortademigheid bij inspanning en een piepende ademhaling. Inademen gaat meestal wel, maar vooral uitademen levert problemen op. Naarmate de COPD ernstiger wordt, kost normaal ademen steeds meer energie en word je sneller benauwd. Bij beginnende COPD heb je vooral last bij zware lichamelijke inspanning, zoals sporten. Als de COPD verergert, word je al benauwd van een stukje lopen. COPD-patiënten kunnen geregeld luchtweginfecties hebben. Hun conditie wordt hierdoor steeds slechter. Ernstige COPD levert grote beperkingen op.

De behandeling van COPD

COPD is niet te genezen. Je kunt het ziekteproces wel vertragen en zorgen dat je minder klachten hebt. Een gezonde leefstijl is voor COPD-patiënten extra belangrijk. Meer informatie hierover vind je onder ‘Wat je zelf kunt doen’ en ‘Wat fysiotherapie kan doen’. Medicijnen kunnen de longen niet herstellen, maar zorgen er wel voor dat je minder hoest en minder benauwd bent. Hierdoor is het gemakkelijker om actief te blijven. Dat is extra belangrijk als je COPD hebt.

Inspiratietraining

Naast de reguliere fysieke COPD-training biedt Fysiotherapie Overschie ook een inspiratietraining met behulp van het ‘Powerbreathe’ systeem. Dit geeft inzicht in uw ademhalingsstrategie en kan ingezet worden om uw ademhaling te optimaliseren.

Kosten

Afhankelijk van de aard en ernst van uw aandoening bepalen wij de vergoedingsstructuur welke uit de basisverzekering  vergoed wordt. Houdt u hier rekening met het eigen risico.

Wij bepalen of u in aanmerking komt voor 3, 5, 27, 52 of 70 behandelingen.