Bekkenpijn

Veel vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap last van klachten van en rond hun bekken, zwangerschap gerelateerde bekkenklachten.

Tijdens de zwangerschap verweken de banden van het bekken, waardoor het bekken minder stevig, minder ‘stabiel’ wordt. Deze verweking is noodzakelijk omdat de baby tijdens de geboorte de bekkenring moet passeren. Deze verweking vindt plaats onder invloed van hormonen. In sommige gevallen geeft dit klachten. Fysiotherapie kan helpen de actieve stabiliteit te verbeteren  en helpen bij het uitvoeren van ADL activiteiten. U krijgt ook persoonlijk advies met betrekking tot het belasten.

Er bestaat ook een traumatische of mechanische vorm van bekkeninstabiliteit, dat wil zeggen dat deze instabiliteit kan worden veroorzaakt door een ongeval of trauma (zoals vallen met de fiets, van de trap vallen of een heel zware bevalling) of een sportletsel (sliding bij voetbal).

Wanneer er ernstige klachten optreden is het raadzaam hulp te zoeken bij een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in het behandelen van patiënten met bekkenpijnklachten.

Bekkenbodem klachten

 Het functioneren van de bekkenbodemspieren  is van invloed op het functioneren van blaas, endeldarm en seksuele functies.

Disfunctioneren wil zeggen ‘niet werken zoals het hoort te werken’.

Dit kan met betrekking tot de bekkenbodem spieren betekenen dat het gaat om een tekort aan spierkracht, onvoldoende coördinatie van de bekkenbodem spieren of een teveel aan spierspanning in de bekkenbodem.

Mogelijke klachten als gevolg van disfunctioneren van de bekkenbodem:

  • moeite met ophouden van plas, windjes of ontlasting
  • een niet te onderdrukken gevoel van aandrang om te plassen of te ontlasten
  • een verzakkinggevoel
  • moeite met uitplassen en/of ontlasten
  • pijn in de onderbuik, onderrug of rond de geslachtsorganen
  • bekkenpijn
  • pijn bij vrijen
  • erectiestoornissen

Kosten

Fysiotherapie zit voor personen tot 18 jaar in het basispakket van de zorgverzekering. Boven de 18 jaar is een aanvullende verzekering nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Het aantal is afhankelijk van uw aanvullende pakket. Bij twijfel, neem contact op met uw verzekeringsmaatschappij.