Manuele therapie is een onderzoek- en behandelmethode van gewrichten van de rug, nek, van de armen en benen. Na een eerste screening bestaat uw eerste afspraak uit twee onderdelen: een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. Het onderzoek is uitgebreid met een beoordeling naar het bewegen van de gewrichten. Zo wordt vastgesteld waar de oorzaken van uw klachten zitten. Samen met de patiënt beslist de manueeltherapeut of manuele therapie zinvol is. Is dat het geval, dan bespreekt de manueeltherapeut met de patiënt een aanpak voor de verdere behandeling. Zo hebt u dus meteen na de eerste afspraak duidelijkheid over het vervolg.

Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds uw houding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueeltherapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast en niet uitvoerbaar zijn door een fysiotherapeut.

De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegelijkheid en een afname van pijn. Tijdens een manipulatie kan een ‘hoorbare klik’ optreden maar dit is geen vereiste. Een geslaagde manipulatie gaat niet per definitie gepaard met een klik geluid (in de volksmond het “kraken”), maar vergroten van bewegelijkheid en verminderen van pijn.  Er is geen sprake van het zogenaamd “rechtzetten” door “kraken”.

Het behandelprogramma van de manueeltherapeut bestaat daarnaast uit het geven van goede instructies, adviezen, oefeningen en inzicht in gezond bewegen.

Voorbeelden van klachten die de manueeltherapeut in onze praktijk behandeld zijn:

  • hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
  • nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen;
  • schouderklachten, al dan niet met uitstraling naar de arm;
  • lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen;
  • hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn;
  • duizeligheid bij het bewegen van de nek; 

De Manueeltherapeut van Fysiotherapie Overschie is Esther Roelofs, zij is werkzaam op de vestiging aan de Josselin de jonglaan. Naast manueel therapie is zij gespecialiseerd in dry needling en medical taping. Door deze combinatie kan zij een uitgebreide en volledige behandeling met u samenstellen om uw klachten te verhelpen. Binnen de manuele therapie is zij gespecialiseerd in nek- hoofdpijnklachten, rugklachten, heup/bekkenklachten en schouderklachten. 

Wilt u meer weten over de behandeling of direct een intakegesprek inplannen? Neem dan telefonisch contact op via 0104374226 of vul het online contactformulier in

Kosten

Manuele therapie zit voor personen tot 18 jaar in het basispakket van de zorgverzekering. Boven de 18 jaar is een aanvullende verzekering nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Bijna altijd zijn dit 9 behandelingen manuele therapie per jaar. Bij twijfel, neem contact op met uw verzekeringsmaatschappij. Meestal zijn  6-9 behandelingen manuele therapie noodzakelijk.

Esther Roelofs is binnen onze praktijk gecertificeerd master in de manuele therapie (2012). Zij is BIG geregistreerd en bevoegd en bekwaam om manuele therapie toe te passen.

Esther is werkzaam op de Josselin de Jonglaan op maandag (8.00-20.00, donderdagochtend (9.30-12.00) en vrijdag (9.00-14.30)